'No abandonis quan el rastre és calent' de Xavier Álvarez Llaberia

by - septiembre 30, 2016


Vaig descobrir aquest llibre a través d'una recomenació personal. Immediatament en vaig buscar informació i al llegir la sinopsis no vaig dubtar en voler-lo. No me'n puc estar d'un bon thriller. Aquí van les meves impresions.











Fitxa tècnica

Títol: No abandonis quan el rastre és calent
Autor: Francesc Xavier Álvarez Llaberia
Gènere: Novel·la negra
Data de publicació: 06/06/2016
Enquadernació: Tapa tova amb solapes
Pàgines: 365
Editorial: Ara llibres









Sinopsi

Un thriller addictiu que retrata la cara més esfereïdora d’una Barcelona inhòspita. El debut literari de Xavier Álvarez Llaberia, mosso d’esquadra en actiu, és una reveladora aproximació a la cruenta realitat de la violència amagada que ens envolta. Una trama negríssima que t’eriçarà la pell.

Segrestos, violacions, assassinats i mutilacions espantoses. En plena crisi econòmica, Barcelona esdevé el tenebrós escenari d’un trencaclosques sinistre: una xarxa de tràfic de menors en la qual els nens són el que menys importa, són simple mercaderia. O els canvies per diners o cobres plom.

Un soldat de la guerra dels Balcans amb malsons i remordiments, una exuberant prostituta de luxe a qui tothom anomena la Russa, un expolicia amb antecedents convertit a mercenari, un rei búlgar despietat dels baixos fons, una caporal d’investigació molt tenaç i tres nens desapareguts, un d’ells fill d’un narcotraficant mexicà amb més estima pels diners que per la vida, són els protagonistes d’una narració trepidant que recorre els ombrívols carrers de Barcelona deixant un rastre de sang, dolor i mort.


Autor

(Barcelona, 1977) és mosso d’esquadra. Llicenciat en Criminologia per la Universitat de Barcelona, ha cursat diversos postgraus sobre la perfilació criminal i la psicologia d’investigació. La seva entrada en la literatura va ser el 2013, quan va guanyar dos concursos literaris. És autor de diversos manuals i aquesta és la seva primera novel·la.





Opinió

No abandonis quan el rastre és calent és una novel·la coral amb diferents fils narratius que s'uneixen per acabar confluint en un mateix punt. Ens situem a Barcelona en plena crisi econòmica. En Joel, un exsoldat i mercenari ha decidit acceptar un encàrrec amb el qual guanyarà molts diners i podrà començar una nova etapa, creient que la seva missió no amaga un gran crim. Però quan ho descobreixi, els seus remordiments i traumes afloraran.

Per altra banda coneixerem a l'Olga, una mossa d'esquadra que tendeix a prendre's personalment els casos que porta, i a implicar-s'hi més del compte. La Russa una víctima a l'inici de la seva vida, s'ha convertit en una dona molt respectada i coneguda els suburbis de Barcelona. En Dariusz un mafiós que es creu més important del que és.

Tots aquests personatges i algun més s'uniran en una trama sobre prostitució i tràfic de nens, plena de violència i cruesa, amb segrestos, mutilacions, assassinats i violacions. Narrada amb una potència i intensitat, que sovint necessita pausa i reflexió, quan t'adones que pot ser realitat.

No abandonis quan el rastre és calent està estructurada cronològicament pels dies en què passen els fets, encapçalat cada un d'ells per un capítol titulat seguit de capítols numerats, a més d'un pròleg i un epíleg.

Els personatges estan molt ben definits. Des dels deliqüents: mercenaris, prostitutes...fins a les víctimes i la policia. Tant que és fàcil tenir sentiments de tota mena per ells, entendre'ls, odiar-los, tenir-ne llàstima.

Xavier Álvarez Llaberia mostra una prosa directa i clara, plena de diàlegs que li donen a la narració una agilitat i un ritme trepidant. Has de saber  que quan el comencis no podràs parar de llegir. La trama és tan addictiva que les pàgines volen en poques hores. Arribant al final, quan tot sembla indicar un desenllaç, hi ha un gir inesperat que ho canvia tot. No sé si l'autor té intenció de fer-ne una segona part, però una part de la trama queda oberta en les últimes pàgines.

I per últim i no menys important, m'agradaria destacar aquesta magnífica portada. Aconsegueix atrapar-te abans de començar a llegir el llibre, almenys  per mi va ser un dels motius que em va dur a voler-lo llegir. La cara de la nena, la mà que li tapa la boca i sobretot aquests ulls blaus que tant transmeten. Molt ben escollida. Un encert.

En definitiva, una novel•la negra que s'endinsa en el món del tràfic de nens, amb una trama trepidant i molt addictiva. Un debut literari i un autor al qual sens dubte caldrà seguir la pista.


Valoració:


Quizás te guste...

20 comentaris

  1. Bon dia, Natàlia. La tinc i m'agrada molt la teva ressenya. En breu la llegiré.
    Petons

    ResponderEliminar
  2. Hola Natàlia:
    Es cierto lo que dices sobre la portada; me ha recordado muchísimo a las de Pierre Lemaitre en su serie Varhoeven.
    Parece una buena lectura para todos aquellos que amamos el thriller. Además que Xavier Álvarez sea policía introduce un punto de verismo y credibilidad mayor en la ficción que relate, ¡seguro! Otra cosa que me llama es el escenario, Barcelona, que se presta a las mil maravillas a este tipo de novelas negras: el puerto, las Ramblas, el Barrio gótico, el turismo, la prostitución propia de un lugar tan cosmopolita, etc.
    Vamos que estaré atento a cuando lo traduzcan al castellano pues mi catalán no es nada fluido, aunque como filólogo todo lo referente a las lenguas me encanta. Y me encanta leer textos en otras lenguas románicas, pero de ahí a atreverme con la literatura... pues no, claro, ahí no me atrevo.

    Un beso

    ResponderEliminar
  3. No el coneixia, pero m'agraden molt els escriptors catalans de novela negra, així que la buscaré.
    Petons!

    ResponderEliminar
  4. Hola! Por la puntuación veo que el libro te ha gustado y seguro que lo has disfrutado (lo siento, no entiendo el catalán, jajaja). A ver si lo traducen al castellano y puedo darle una oportunidad.
    Besos!

    ResponderEliminar
  5. Hola! Que buena pinta, la verdad es que no me gusta mucho leer en catalán pero a lo mejor de los una oportunidad porque me encanta su argumento. Excelente reseña!

    Un saludo!

    ResponderEliminar
  6. Excel.lent ressenya, bonica! Me l'anoto a la llista de pendents. Un petó.

    ResponderEliminar
  7. Anda, no entiendo ni papa, pero me quedo con tu puntuación. Gracias, guapa. Besos

    ResponderEliminar
  8. Uy, con la puntuación me tengo que bastar... Besos.

    ResponderEliminar
  9. Hola guapa!
    Un thriller adictivo me quedo con eso. Besotes

    ResponderEliminar
  10. Yo tampoco se catalán, necesito que lo pasen al castellano pues thriller y adictivo, ya me llama mucho ;)

    ResponderEliminar
  11. Yo tampoco se catalán, necesito que lo pasen al castellano pues thriller y adictivo, ya me llama mucho ;)

    ResponderEliminar
  12. Hola guapa!
    No sé catalán y no he podido leer la reseña, de lo único así que he visto es que es un thriller adictivo ;)
    Un beso!

    ResponderEliminar
  13. Hola guapa,
    Por la puntuación parece que te ha gustado. De momento este va a ser que no, que con el inglés me atrevo pero con el catalán no! jajaja, por una vez casi es un respiro ver uno que no puedo leer, uno menos para la lista interminable.
    Besos

    ResponderEliminar
  14. Por la puntuación y por lo poquito que he podido entender parece estar bastante bien esta novela. Me la apunto para cuando esté en castellano.
    Besotes!!!

    ResponderEliminar
  15. Me he enterado a trozos jajaja pero veo que la has disfruta y coincido en que la portada es una chulada.

    Besitos

    ResponderEliminar
  16. No es el estilo de libros que suelo leer :/
    Un beso :D

    ResponderEliminar
  17. La portada bestial, de esos que yo vería en una librería y necesitaría hojear sí o sí.

    Un abrazo!

    ResponderEliminar
  18. https://www.youtube.com/watch?v=lrSHH7fu5G4 .... Aquí tenéis el VIDEO-TRAILER del libro!

    ResponderEliminar
  19. https://www.youtube.com/watch?v=lrSHH7fu5G4

    ResponderEliminar
  20. No puc entendre que facis una ressenya d'un llibre tan bé com la fas, però farcida de faltes d'ortografia...
    Tot i això, has despertat el meu interès i miraré de fer-me amb aquesta obra.

    ResponderEliminar

Gracias por comentar! ;)